Формування культу особи Йосипа Сталіна. Насильницька колективізація та опір їй населення. Розвиток культури України за доби Української ДержавиП. У серпні в бразильському Ріо-де-Жанейро відбулася Олімпіада.

Києво-Могилянська колегія отримує статус вищого навчального закладу – академії. Мазепи Богоявленської церкви Братського монастиря та Миколаївського собору в Києві. Видання Катериною II “Грамоти на права, вольності й переваги благородного https://residenceslecarat.com/page-2 російського дворянства”, за якою українській козацькій старшині надавалися рівні права з російським дворянство. Указ Катерини II про приєднання до Російської імперії Криму. Зруйнування російськими військами Нової (Підпіль-ненської) Січі.

важливі події в історії світу

Відкриття першої в Наддніпрянщині залізниці Одеса-Балта. Початок здійснення земської, судової та освітньої реформ. Маніфест царя Олександра І про скасування кріпосного права в Росії. Видання в Петербурзі щомісячного суспільно-політичного й літературного журналу “Основа” українською мовою.

1948 – У Тель-Авіві прем’єр-міністр Давид Бен-Гуріон публічно виголосив Декларацію незалежності Ізраїлю; ця дата відзначається як День незалежності Ізраїлю. Щорічно у другу неділю травня в багатьох країнах Європи, Африки, Північної та Південної Америки, Австралії, Китаї та Японії відзначають одне з найбільш світлих і добрих свят – День матері. У неділю, 14 травня 2023 року, в Україні триває 445-й день повномасштабного вторгнення рф. У цю дату іменини святкує Ніна, Тамара, Веремій, Макар та Гнат. 30 квітня 2018 року на Донбасі замість антитерористичної операції розпочалася операція Об’єднаних сил. Одразу на півострові почалися притиснення незгодних, особливо — кримських татар, багато з жителів переїхали на материкову частину України.

Відновлення урядом Речі Посполитої козацького устрою на Правобережній Україні – Богуславського, Брацлавського, Фастівського та Корсунського полків. У Москві було укладено “Березневі статті” – договір між Московською державою та Гетьманщиною. Перший похід війська Богдана Хмельницького до Молдавії. Похід запорозьких козаків, очолюваних гетьманом Петром Конашевичем-Сагайдачним, на Кафу, узяття її та звільнення невільників. Повстання запорожців на турецьких галерах, очолюване Самійлом Кішкою.

Історик Тімоті Снайдер: Чому Перемога України Важлива Для Світу

На другому українському військовому з’їзді проголошено І універсал УЦР. Головний зміст універсалу полягав у проголошенні автономії України та українізації. І універсал був негативно сприйнятий Тимчасовим урядом. В історії ХХ століття Україна була об’єктом колонізації з усіх сторін через свої чорноземи. У нинішній війні ми бачимо, як Росія експропріює українське продовольство і блокує поставки українських сільгосппродуктів по світу.

Народні Прикмети І Традиції На  Листопада

Православна церква вшановує пам’ять святого Єремії – другого з чотирьох великих пророків, згаданих у Старому Заповіті. Народився він за сім кілометрів від Єрусалима, а його пророча діяльність припадала на найбурхливіший період Іудейського царства. Станом на 1 січня 2020 року громадян України удостоєні Ізраїлем звання “Праведника народів світу” за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

Погода На Сьогодні, 1 Листопада

У день Василя Сонячного дівчата ворожили на світанку, дивлячись на сонце. Якщо воно оточене червоним світлом – гарний урожай буде. Випікали калачі, які символізували сонце. Були й прикмети, за якими спостерігали.

Кандидат історичних наук, вчителька історії та громадянської освіти, викладачка в університеті. Та за доби Української Центральної Ради. Сьогодні день ангела відзначають власники імені Олена, Михайло, Павло, Прохор, Іван. Редакція не завжди поділяє погляди авторів окремих публікацій. Температура повітря в Києві +15 вдень та +7 вночі.

На ньому було обрано Військовий генеральний комітет на чолі з С.Петлюрою. На Василя теплого господарі оглядали свої споруди. Якщо будинок був худий і приходив час заново будуватися, то стежили за капеллю, щоб вибрати відповідне місце.

Свято необхідне для того, щоб нагадати користувачам про важливість захисту своїх даних в інтернеті – це необхідно для безпеки і віртуального, і реального життя. У грудні 2016 відбувся один із найтрагічніших епізодів війни в Сирії – падіння міста Алеппо, яке колись було найбільшим містом країни, її головним промисловим і фінансовим центром. Мешканці Алеппо переважно підтримували поміркованих повстанців з Вільної Сирійськох армії.