Водночас з’явився новий тип культури, новий світогляд. Людина раптом почала усвідомлювати власну роль у світі, розуміти свою відмінність від іншої природи. Християнство, на відміну від античної раціоналістичної філософії, зверталося не стільки до розуму, скільки до почуття, до душі. Православ’я використовувало не стільки раціоналістичні словесні форми, скільки образи, одухотворені символи, притчі, що були більш зрозумілими.

мова писемність освіта наукові знання та література київської русі

Київ був оточений валами і дерев’яними стінами висотою до sixteen м. Вхід у місто був можливий лише через кам’яні ворота – Львівські, Лядські та парадні Золоті. Захищали Київ також фортеці – Вишгород з півночі, Білгород із заходу, Василів із півдня та низка застав уздовж Дніпра. На Київщині та Уманщині збереглися оборонні укріплення – змієві вали. Правила забудови міст були викладені у так званій «Кормчій книзі» – збірнику законів, що містив як візантійські, так і руські правила забудови міст.

Знаті Набір В Школи, Як Свідчить Літопис, Здійснювався Примусово, Оскільки

У ній капітелі опорних стовпів прикрашали різьблені скульптурні маски. Біля входу у вівтар піднімалися колони з кам’яних монолітів. Внутрішня поверхня купола була розписана золотими https://pitest.org.ua/ зірками на лазурному тлі. Портали давні майстри оформили каменем білим і зеленим; різьблення на них настільки уразили літописця, що він повідомив ім’я скульптора Авдія.

Його верхня частина прикрашена стилізованим орнаментом, перевитим джгутами. До романських деталей цієї церкви є близькі аналоги в деяких храмах в Угорщині. У Галицькій землі ще в дохристиянську епоху було розвинене не тільки різьблення, але і кругла скульптура. Зв’язки Галичини із західним романським мистецтвом проявилися в тому, що тут поряд із триапсидними хрестово-купольними храмами продовжували будувати круглі церкви — ротонди.

Церковними Канонами, Де Відсікалось Усе, Що Суперечило Вищим Християнським

Подано детальний опис шляху «із Варяг у Греки» по Дніпру. По різних текстах розкидані згадки про деякі сузір’я. Також особливу увагу привертали комети — «хвостаті зірки».Досить суттєвими вважалися сонячні та місячні затемнення.

Складені Не За Календарним, А За Так Званим Географічним Принципом Високими

Одним з основних джерел богословських і філософських знань в давній Русі були твори візантійського церковного письменника Іоанна Дамаскіна. Ці твори були перекладені на давньоболгарську мову ще в Х ст. Так, наприклад, богослов’я Дамаскіна під назвою «Уверие» згадується в ХІІ ст.